Diagnosticarea cancerului de san prin mamografie

Mamografia este o investigatie imagistica a sanului care consta in radiografierea glandei mamare utilizand raze X. Mamografia este cea mai des folosita metoda pentru diagnosticarea leziunilor mamare si principala tehnica imagistica folosita pentru screening-ul cancerului de san.

Precizia examinarii prin mamografie se situeaza intre 90-70%, aceasta insemnand ca 10-30% dintre cazurile de cancer mamar nu pot fi puse in evidenta prin examenul mamografic. Diagnosticarea precisa prin mamografie a cancerului de san depinde de dimensiunea tumorii, de tipul de crestere, subtipul histopatologic, etc. Acuratetea informatiilor prezente intr-o mamografie depinde si de tipul de san investigat: imaginea prezinta o relevanta mai mare în cazul unui san adipos si mai redusa in cazul examinarii unui san dens, glandular. 

Deoarece mamografia este o proiectie suprapusa a tuturor imaginilor date de elementele constitutive ale sanului, cancerul va fi mai greu de depistat intr-un san dens, in special daca nu exista semne indirecte care sa atraga atentia asupra unui proces malign (distorsiuni arhitecturale sau microcalcificari).

Mamografia poate produce rezultate fals-negative. Aceasta inseamna ca aproape 350 paciente din 100,000 pot avea cancer de san care nu poate fi identificat prin mamografie. Motivele pot fi dintre cele mai diverse: greseli de executie, eroare la citirea mamografiilor, insa cel mai adesea este din cauza faptului ca acel cancer este ascuns de alte tesuturi mai dense din cadrul sanului. In aceste cazuri, chiar si la a 2-a citire a mamografiei pot sa scape atentiei celor care le interpreteaza. Mai mult decat atat, o anumita forma de cancer de san, cancerul de san lobular, are un tip de crestere care produce umbre in mamograma, umbre care sunt aproape identice cu tesutul normal al sanului.

Metoda de examinare mamografica

Examen diagnostic al cancerului de san prin MamografieMamografia este cea mai folosita metoda de examinare a sanului pentru depistarea tumorilor canceroase. Pentru un diagnostic corect si complet, aparatul de examinare mamografica si examinarea mamografica in sine trebuie sa fie de calitate. Examinarea sanului se face aplicand o anumita compresiune pe san. Compresiunea sanului este necesara in aceasta investigatie din mai multe motive. Prin comprimarea usoara a sanului se asigura urmatoarele conditii pentru o imagine de calitate:

 • creste stabilitatea imaginii
 • se reduc artefactele datorate eventualei miscari
 • scade grosimea sanului (ceea ce inseamna ca se reduce doza de iradiere)
 • se uniformizeaza zona expusa din punct de vedere al densitatii optice
 • prin reducerea distantei dintre san si film se evita distorsiunile geometrice ale imaginii

De regula, pentru a evita pe cat posibil disconfortul generat de compresiunea sanului in perioada edemului premenstrual al sanului, examinarea mamografica ar fi bine sa se faca în prima perioada a ciclului menstrual.

In cazul mamografiei se executa 2 imagini mamografice pentru fiecare san din 2 pozitii diferite: o imagine standard cu incidenta medio-laterala oblica (MLO), care ofera o imagine a glandei mamare în intregime si o imagine si cranio-caudala (CC) care ofera o mai buna perspectiva a zonelor mai profunde.

In cazul in care se suspecteaza o formatiune tumorala se pot lua mai multe imagini din pozitiile cele mai relevante pentru zona respectiva.

Ca o alternativa sigura la metoda clasica a mamografiei, va recomandam cu incredere o noua metoda de detectare a cancerului de san: angiotermografia dinamica sau DATG. Din studiile clinice care s-au efectuat pana in acest moment, reiese faptul ca DATG prezinta numeroase avantaje fata de metodele clasice de diagnosticare a cancerului de san si altor afectiuni ale sanului. Acest aparat are o eficienta foarte mare mai ales in depistarea formatiunilor tumorale in stadii inicipiente, care pot sa scape examenului radiologic (mamografiei).

Centrul nostru medical va dispune in foarte scurt timp de acest aparat ultramodern de depistare a cancerului de san prin angiotermografie dinamica. Pentru informatii suplimentare sau programari, va rugam sa ne contactati la numerele de telefon 0264-484555, 0744-660771 sau prin e-mail, la contact@medreflexline.ro

 
Programari la consultatii:

0264 - 484555
contact@medreflexline.ro
 • Societatea romana de cancer Cluj
 • Termografie coloana
 • Salon de masaj Cluj
 • Ecografie Cluj
 • Masaj de drenaj limfatic
 • Masaj relaxare Cluj
 • Medicina estetica Cluj