Metoda DATG de depistare a cancerului la san

Centrul medical Medreflex Line din Cluj Napoca este primul si, in prezent, singurul centru medical din Romania care foloseste aceasta metoda de depistare a cancerului la san. Prin particularitatile sale, metoda DATG de diagnosticare a cancerului la san ofera informatii de reala valoare in evidentierea formatiunilor  tumorale canceroase si a altor patologii ale sanului, aflate inca in faze incipiente. Aceste informatii nu pot fi oferite de nici o alta forma de diagnostic folosita in prezent.

De asemenea, metoda DATG nu este invaziva si nu iradiaza pacientele, ea poate fi folosita in mod repetat in decursul unor perioade scurte de timp. Se pot pune in evidenta anumite anomalii la nivelul sanilor si se poate folosi, de asemenea,  pentru a urmari evolutia si rezultatele tratamentului urmat de pacientele deja diagnosticate cu anumite forme de cancer la san.

Cancerul de san este o maladie grava, cu implicatii majore pentru persoanele afectate. In momentul de fata, exista mai multe metode de tratatament pentru cancerul de san, rata de supravietuire crescand foarte mult in ultimele decenii. Tratamentul cancerului de san aflat in stadii incipiente da rezultate in marea majoritate a cazurilor diagnosticate precoce. De aceea, diagnosticarea timpurie a cancerului de san devine foarte importanta in ecuatia supravietuirii pacientelor.  Este asadar foarte important ca pacientele sa se prezinte cat mai devreme pentru un screening, pentru a descoperi in stadiu incipient orice posibila modificare sau anomalie existenta la nivelul sanului.

Ce este cancerul la san?

Cancerul de san (sau cancerul mamar) reprezinta o crestere anormala si necontrolata a celulelor din tesuturile care formeaza sanul. Cel mai adesea apare pe marginea ductelor si lobulilor unui san. Medicii specialisti pot determina stadiul unui cancer mamar cu ajutorul informatiilor furnizate de anumite metode de diagnostic: biopsii ale ganglionilor axilari, analize de sange, scintigrafii osoase, radiografii si alte metode imagistice. Stabilirea stadiului in care se afla un cancer de san este probabil cel mai important lucru, in functie de care se stabileste tratamentul ce trebuie urmat.

Care sunt semnele si simptomele cancerului de san?

Desi prin folosirea pe scara larga a mamografiei numarul cazurilor de cancer de san descoperite in faza incipienta (inainte de a cauza simptome) a crescut, exista si acum numeroase cazuri care nu sunt descoperite, fie din cauza ca pacientele nu se supun nici unei forme de examinari, fie pentru ca ele nu au putut fi detectate prin mamografie.

Cel mai intalnit simptom al cancerului de san este existenta unui nodul sau a unei mase tumorale. De cele mai multe ori formatiunea tumorala canceroasa este tare, nedureroasa si are margini neregulate, insa exista si cazuri de cancer in care nodulii sunt durerosi, moi sau rotunjiti.

De aceea este foarte important ca la orice modificare a sanului sau aparitie a unui nodul, sa va adresati imediat personalului medical cu experienta in diagnosticarea cancerului de san

Alte semne posibile ale cancerului de san sunt:

 • Umflarea sanului sau a unei parti din el (chiar daca nu se poate simti un nodul distinct)
 • Iritatii ale pielii sau formarea de gropi in tesutul sanului
 • Dureri la nivelul sanului sau al sfarcurilor
 • Retragerea sfarcurilor (sfarcuri invertite)
 • Roseata, aparitia unor cruste sau mancarimi la nivelul sfarcurilor sau a intregului san
 • Existenta unor scurgeri la nivelul sfarcurilor, altele decat laptele matern.

Ce metode exista la ora actuala pentru diagnosticarea cancerului de san? 

Dintre metodele de diagnostic existente la ora actuala, unele au indicatii foarte precise in diagnosticul cancerului de san, altele sunt foarte indicate in urmarirea periodica a evolutiei cancerului sub tratament, altele sunt foarte eficiente in depistarea precoce si diferentierea tumorilor maligne de cele benigne. Iata cateva dintre metodele folosite in prezent:

 • Mamografia clasica
 • Ecografia mamara
 • Sonoelastografia
 • Termografia clasica
 • DATG - Angiotermografia dinamica

 

Cancerul de san este o boala grava a carui raspandire a luat o amploare tot mai mare in ultimii ani.

Din pacate, de multe ori el ajunge sa fie depistat tardiv, in faze avansate, atunci cand tratamentul e mult mai dificil si cu implicatii mult mai serioase asupra calitatii si lungimii vietii pacientelor.

In momentul de fata, exista tratamente eficiente pentru multe dintre formele cancerului de san, cu conditia sa fie aplicate in stadiile incipiente ale bolii.  Astfel, diagnosticarea timpurie a cancerului de san reprezinta un factor decisiv in prognosticul acestei afectiuni.

 

E simplu, programati-va chiar acum pentru o examinare DATG! Ganditi-va ca aceasta decizie simpla poate fi cel mai inspirat lucru pe care l-ati facut, o decizie care poate sa va salveze in final chiar viata!

 

Cum functioneaza DATG?

Denumirea DATG este un acronim care provine de la termenii din limba engleza: Dynamic AngioTermoGraphy (angiotermografie dinamica). Asa cum se poate intui din denumirea metodei de diagnostic, aceasta se bazeaza pe obtinerea unor imagini prin termografie medicala. Asemanarile acestei metode cu termografia medicala clasica se opresc insa aici (vezi DATG vs. termografie). Metoda DATG foloseste dispozitive speciale pentru urmarirea fluxului sanguin in zonele investigate. Mai precis, DATG pune in evidenta vasele de sange care alimenteaza tesuturile sanului si poate sa identifice zonele cu activitate intensa si vasele de sange nou formate care ar putea sa alimenteze formatiuni tumorale in crestere.

Cine a creat aceasta metoda?

Metoda de diagnostic DATG a fost pusa la punct si implementata de un medic specialist in chirurgie si ginecologie din Italia, prof. Dr. Daniele Montrucolli. Acesta, in decursul anilor, a perfectionat metoda de investigatie si a reusit sa obtina rezultate foarte precise, confirmate prin biopsie si prin metode alternative, clasice de investigare a sanilor. Rata de precizie a acestei metode a fost foarte apropiata de cea a mamografiei clasice, insa DATG s-a dovedit mult mai precisa in depistarea cancerului de san in forme incipiente, cu mult inainte ca acesta sa poata fi pus in evidenta prin mamografie.

Care este principiul sau de functionare?

Principiul de functionare al DATG nu presupune iradierea pacientelor si nu foloseste nici o alta forma invaziva de diagnosticare. Imaginile obtinute sunt realizate de un aparat foto performant si de o placa speciala cu cristale lichide care vine in contact cu zona investigata. Se elimina astfel un mare neajuns al mamografiei: nu se folosesc raze X, lucru care face posibila folosirea DATG atat in cazul pacientelor insarcinate, cat si folosirea sa repetata ori de cate ori este nevoie.

De ce este bine sa apelati la aceasta metoda?

Din studiile clinice care s-au efectuat pana in acest moment, reiese faptul ca DATG prezinta numeroase avantaje fata de metodele clasice de diagnosticare a cancerului de san si altor afectiuni ale sanului.

ESTE EFICIENTA!

Acest aparat are o eficienta foarte mare mai ales in depistarea formatiunilor tumorale in stadii inicipiente, care pot sa scape examenului radiologic (mamografiei).

 NU IRADIAZA!

Datorita tehnologiei de scanare fara radiatii ionizante (fara raze X), prin intermediul unui termograf medical special, pe toata durata consultatiei, pacienta nu este expusa nici unui tip de radiatie nociva. Acest lucru este foarte important pentru ca permite repetarea acestui examen clinic oridecate ori este nevoie, fara a aduce atingere sanatatii persoanelor examinate.

Metoda DATG este folosita cu succes atat pentru a evidentia anumite anomalii la nivelul sanilor, care pot fi precursoare instalarii cancerului la san,  cat si pentru a urmari evolutia si rezultatele tratamentului urmat de pacientele deja diagnosticate cu anumite forme de cancer la san.

Examinarile timpurii, efectuate asupra sanului sanatos, sunt deosebit de importante in urmarirea pe termen lung. Ele sunt folosite ca baza de comparatie si pot astfel sa ajute la identificarea extrem de rapida a oricaror modificari survenite de-a lungul anilor la nivelul tesutului mamar, depistand in fazele primare orice posibila afectiune, in special cancerul de san.

Din aceste motive, daca aveti orice suspiciune legata de eventuale modificari la nivelul sanului, sau doriti doar un control de rutina, nu ezitati si faceti o programare pentru o examinare DATG rapida, eficienta si sigura!

Unde puteti beneficia de metoda de examinare DATG?

Centrul medical Medreflex Line din Cluj Napoca este primul centru medical din tara care dispune de aceasta  metoda eficienta si sigura (fara iradiere) de diagnosticare a cancerului de san.

Profitati acum de aceasta metoda extraordinara de depistare a cancerului de san, care va ofera o diagnosticare eficienta, rapida si sigura!

De acum inainte nu mai trebuie sa va faceti griji pentru sanatatea dumneavoastra atunci cand va supuneti unui examen al sanilor. Acum puteti sa va faceti anual screeningul de detectare a cancerului de san intr-un mod sigur si fara riscuri asociate! Angiotermografia dinamica este o metoda eficienta, nu produce disconfort si nu iradiaza pacientele! 

Pentru orice informatii suplimentare si programari, va rugam sa ne contactati la numerele de telefon 0264-484555, 0744-660771 sau prin e-mail,  la adresa contact@medreflexline.ro sau prin formularul de contact din antetul paginii.
 

 
Programari la consultatii:

0264 - 484555
contact@medreflexline.ro
 • Societatea romana de cancer Cluj
 • Termografie coloana
 • Salon de masaj Cluj
 • Ecografie Cluj
 • Masaj de drenaj limfatic
 • Masaj relaxare Cluj
 • Medicina estetica Cluj